13 Şubat 2017 Pazartesi

Rakım


  Kahve paketlerinin üzerinde yetiştiği yüksekliğin belirtilmesi, kahvenin kalitesini ve tadını belirtmek amaçlı yapılır.


Yüksek Rakımlar -> Sert kahve çekirdeği
  "Hard Bean" diye adlandırılan çekirdek yoğun lezzetlere ve sert yapısına sahip olup çok yüksek rakımlarda yetişir. Yükseklerde yetiştiğinden, kahve meyvesinin oluşması daha yavaş olur ve nüanslı tatlara oluşmasına yardımcı olan yoğunlaşmış şekerlerin daha çok yoğunlaşmasına neden olur.

  Yoğunlaşmış Şekerlerin, kahve çekirdeklerinde daha çok yoğunlaşmasının sebepleri:
-Yüksek rakımlar hastalıkların ağaçtan ağaca geçmesini engelliyor
-Sert iklim koşulları çekirdeğin oluşmasını yavaşlatır, bu da karmaşık (complex) şekerlerin gelişmesine vakit verir.
-Kahve bitkisi dağdan hızlı akan suyu az çekebildiğinden, çekirdeklerdeki yağ oranında değişikliğe neden olur.

  Yükseklik kavramı göreceli olduğu için 1200m üstü rakım "High Altitude" (Yüksek) diye nitelendirir.

Rakıma göre kahvenin özellikleri:


Düşük Rakımlarda da istisnalar var. Örneğin "Hawaiian Kona Kahvesi"; Hawaii Ekvatorun kuzeyinde 609m (2000ft) altında gölgede yetişen (shade-grown) bu kahve, sektörün en saygın kahvelerinden. Düşük rakımlarda yetişse de, gölgede yetiştiği için meyveler yavaş olgunlaşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder