27 Şubat 2017 Pazartesi

Asya/Pasifik

  Asya/Pasifik kahve bölgesi Endonezya takımadalarını, Doğu Timor'u, Güney Asya'yı ve Papua Yeni Gine'yi içerir. Bu geniş alanda çok çeşitli iklimler ve topografyalar görülür ve dünyanın en dikkat çeken kahvelerinden bazıları burada yetiştirilir. Papua Yeni Gine ve Doğu Timor'un yıkanmış kahveleri dışında bu bölgeden alınan kahvelerin büyük bölümü yarı yıkanmış ve dolgun gövdeli kahvelerdir. Yarı yıkanmış kahvelerin asitliği dengeli, güçlü topraksı kokuları ve bitkisel aromaları vardır.


Vietnam
  Vietnam'da kahve üretimi, Fransız misyonerlerin 19. yüzyılın ortalarında Coffea Arabica ağaçalrının ekilmesiyle başlamıştır. Gününmüzde bu ülke en büyük kahve üreticilerinden biridir. Fakat, Vietnam'da artık sadece Coffea Canephora yetiştirilir ve senelik üretimi 11.000.000 torbadır. Burada yetiştirilen kahve genellikle harmanlamada kullanılır. Tat yapısında odunsu, düz tatlar hakimdir. Genelde kuru işleme yöntemi tercih edilir.

Endonezya
  Bu ülkede hem Coffea Arabica hem de Coffea Canephora yetiştirilir ve toplam senelik üretimi 6.700.000 torbadır. Endonezya'nın yüksek kaliteli kahveler düşük asitliğe, hoş ve zengin tatlara sahip iken, düşük kalitedeki kahveler küfsü kokusuna ve hoş olmayan sertliğe sahiptir.
  Misk kedisi cinsi olan Luwak (Paradoxurus Hermaphroditus) hayvanı ile ünlü "Kopi Luwak" kahvesi de bu yörede üretilmektedir.

Hindistan
Hindistan'da kahve çiftliği
  Hindistan'da senelik kahve üretimi 4.600.000 torba olup hem Coffea Arabica hem de Coffea Canephora yetiştirilir. Bu ülkenin güney bölgesi kahve üretimi için daha uygundur.
  Güney Hindistin'da "Monsooned Malabar"(Monsooned Coffee) adlı kuru işlenmiş kahvesinin lezzetini arttırıp asitliği düşürmek için açik ambarlarda muson rüzgarlarına tabi tutulur.

Çin
  Çin'in Yunnan bölgesinde Coffea Arabica, Fujian ve Hainan bölgelerinde ise Coffea Canephora yetiştirilmektedir. Bu ülkenin toplam senelik kahve üretimi 1.900.000 torbadır.

Papua Yeni Gine
  Yeni Gine'de hem Coffea Arabica hem de Coffea Canephora yetiştirilir ve seneik üretimi 1.200.000 torbadır.

Tayland
  Tayland'da senede 750.000 torba Coffea Canephora üretilmktedir.

Filipinler
  Filipinler'de hem Coffea Arabica hem de Coffea Canephora yetiştirilir ve senelik üretimi 500.000 torbadır. 

Laos
Laos'ta 250 tane kahve çiftliği vardır. Bu ülkenin senelik kahve üretimi 417.000-500.000 torbadır. Üretilen kahvenin %65'i Coffea Canephora, %35'i ise Coffea Arabaica ve Coffea Liberica.

Malezya
  Malezya'da yetiştirilen kahvenin yaklaşık %95'i Coffea Liberica, %5'i ise Coffea Arabica ve Coffea Canephora. Bu ülkenin senelik kahve üretimi 160.000 torbadır.

Yeni Kaledonya
  Yeni Kaledonya'da senede sabece 17 torba Coffea Arabica üretilmektedir. Fakat, kahve çekirdekleri daha küçük, yaklaşık 1/3'i kadar büyüklüğünde ve %50 kadar daha az kafein içerir. Bu kahve sütlü ya da fındıklı çikolata kokusunu andıran, krema ve fındık kokusuna sahip. Yumuşak ve hafif gövdeli bu kahve biraz bitkisel, meyvemsi ve kurutulmuş tatlı meyve lezzetlerine sahip.

Sri Lanka
  Sri Lanka kahvesi zengin aroasına, yumuşak içime ve çikolatımsı tada sahip. Bu ülkede hem Coffea Arabica hem de Coffea Canephora yetiştirilir.

Hawaii
Hawaii'de kahve çiftliği
  Hawaii'de Kona bölgesinde 700'e yakın küçük kahve çiftliği bulunur. Big Island'da 790'a yakın kahve çiftliği bulunmaktadır. Hawaii'de seneden 11 torba Coffea Arabica üretilir. Burada üretilen kahve genellikle harmanlama için kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder