6 Mart 2017 Pazartesi

Afrika/Arap Yarımadası

   Dünyanın en egzotik kahvelerini yetiştiren Afrika ve Arap Yarımadası, kahvede kalite standartları bakımından da çok yüksektir. Bu bölgedeki kahveler yüksek asidite, şarapsı bir kıvam ve egzotik turunçgiller tatları içermektedir.


Etiyopya
  Etiyopya'da kuru işlenmiş ve yıkanmış, toplamda senede 4.500.000 torba Coffea Arabica üretilmektedir. Bu ülkenin kuru işlenmiş kahvesi asiditesi yüksek, orta yoğunlukta, meyve ve şarap tatlarına sahiptir. Yıkanmış kahvesi ise hafif, çiçeksi aromaya ve turunçgiller tadına sahiptir.

Gine
  Bu ülkede senede 4.500.000 torba Coffea Arabica üretilmektedir.

Uganda
  Uganda'da hem Coffea Arabica hen de Coffea Canephora yetiştirilir ve toplamda senelik üretimi 2.700.000 torbadır.

Fildişi Sahilleri
  Fildişi Sahilleri'nde üretilen Coffea Canephora genelde başka kahvelerle harmanlamak için tercih edilir. Senelik üretimi ise 2.500.000 torbadır.

Kamerun
  Senelik üretimi 1.000.000 torba olan bu ülkede Coffea Arabica ve Coffea Canephora küçük çiftliklerde yetiştirilir. Kamerun'da üretilen kahvenin en belirgin özellikleri ise dolgun bir tohuma ve çikolata tadına sahip olmasıdır.

Kenya
  Kenya'da yetiştirilen Coffea Arabica dünyanın en iyi kahveleri arasındadır. Şarapsı asitliğe ve meyve tadına sahip bu kahvenin senelik üretimi 1.000.000 torbadır.
Tanzanya'da kahve çiftliği

Tanzanya
  Tanzaya'da kahve çoğunlukla Kilimanjaro ve Meru dağlarının yamaçlarında yetiştirilir. Bu ülkenin en kaliteli kahvesi hafif şarapsı asitliğe ve zengin lezzete sahiptir. Hem Coffea Arabica hem de Coffea Canephora yetiştiren Tanzanya'nın senelik kahve üretimi 750.000 torbadır.

Madagaskar
  Madagaskar'da Coffea Arabica ve Coffea Canephora, adanın bir çok yerinde yetiştirilir. Fransa'da oldukça değerli olan ve bu ülkenin en ünlü kahvesi "Kouillou" oldukça farklı tatlara sahiptir. Senede 700.000 torba kahve üretilmektedir.

Kongo
  Kongo'da senelik kahve üretimi 600.000 torba olup Coffea Arabica ve Coffea Canephore yetiştirilmektedir. Lezzet bakımından Kamerun kahvesine benzer ve genellikle Avrupa'ya ihraç edilir.

Burundi
  Bu ülkede Coffea Arabica ve Coffea Canephora kahvelerin senelik üretimi 500.000 torbadır. Coffea Arabica deniz seviyesinden 1250-2000m yüksekliklerde yetiştirilir. Burundi'ye özgü kahve "Ngoma" adı altında satılmatadır.
Ruanda'da kahve çiftliği

Ruanda
  Ruanda'nın senelik kahve üretimi 500.000 torba olup sadece Coffea Arabica yetiştirilir.

Angola
  Angola, kahve üretiminde başarılı bir ülkedir. Fakat, geçmiş yılardaki iç savaş kahve üretimini sarstı. 2009 yılında 200.000 torba Coffea Canephra üretildi ve her geçen yıl kahve üretimine yatırım yapılmaktadır.

Togo
  Togo'da sadece Coffea Canephora yetiştirilir ve en iyi kahvesi "Niaouli" adındadır. Senelik üretimi ise 170.000 torbadır.

Merkez Afrika Cumhuriyeti
  Bu ülkede çok az miktarda yüksek kaliteli kahve üretilir. Senelik üretimi 100.000 torba olan Coffea Canephora genellikle Fransa'ya ve İtalya'ya ihraç edilir.

Zambiya
  Hafif ve asiditesi düşük olan Coffea Arabica'nın senelik üretimi 100.000 torbadır.

Zimbabve
  Zimbabve'de çoğunlukla Mozambik sınırında yetiştirilen Coffea Arabica kahvesi şaraba benzeyen asitlik karakterine sahiptir. Senelik üretimi ise 100.000 torbadır.

Malawi
  Malawi'de Coffea Arabica yetiştirilir ve senelik üretimi sadece 25.000 torbadır.
Liberia'da kahve çiftliği(1890)

Liberia
  Bu ülkede hem Coffea Liberica hem de Coffea Canephora yetiştirilir ve senelik üretimi 50.000 torbadır.

Sierra Leone
  Sierra Leone'de olan iç savaş sonrası kahve üretimi düşmüştü. Savaştan sonra kahve üretimi yükselişe geçti ve son yıllarda senelik 36.000 torba Coffea Canephora üretilmiştir.

Gana
  Gana'da senede 37.000 torba Coffea Canephora üretilir.


Yemen
Yemen'de kahve çiftliği
  Kahvenin tarihi açısından önemli olan bu ülkede günümüzde, politik istikrarsızlık nedeniyle kahve tarımı kötü yönde etkilenmektedir. Fakat, Yemen'de kaliteli kahve üretilmeye devam etmektedir. Bu ülke senede 100.000 torbadan az Coffea Arabica üretmektedir.
  Dünyanın en eski ekilmiş kahvesi Yemen'in Kızıldeniz kıyısında yetiştirilmektedir. "Arabian Mocha" adlı bu kahvenin diğerlerinden farklı olma sebebi de zengin şarapsı asitliğe sahip olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder