Cupping işleminde kahve demleme tekniği en nötr teknik olmalıdır. Çünkü, kahve demleme yöntemleri kahvenin tadını etkiler. Kahve tadımında kullanılan demleme yönteminde filtre ya da süzgeç kullanılmaz ve kahve direk su ile demlenir. Böylece kahvenin en doğal tadını alma imkanı olur.
Kahve tadımı yapacağınız ortam aydınlık olmalı (kahvenin rengi açıkça görünmeli). Bulunduğunuz ortamda kahvenin kokusunu etkileyebilecek kokular olmamalı ve en önemlisi ağzınızda yabancı tatlar olmamalı. En iyisi, sabahları dişlerinizi daha fırçalamadan Cupping yapmaktır. Bu işlem 11 adımdan oluşmaktadır:
1. Kahvenin rengine bakılarak kavrulma derecesi belirlenir ve not alınır.
2. Hassas tartı kullanılarak 11gr kahve çekirdeği ayarlanır ve öğütülür.
3. Öğütülen kahvenin aromasını belirlemek amacıyla arka arkaya iki defa koklanır.
4. Öğütülmüş kahve fincana aktarılır ve sıcak su (150ml) ilave edilerek 3-5 dakika demlenir (5 dakikadan fazla bekletilmemelidir).
5. Kahve tekrar koklanır ve aroması değerlendirilir.
6. Kahvenin üstünde oluşan toru kırmak için kaşık ile 3 kez karıştırılır.
7. Tekrar aromayı değerlendirmek için kahve koklanır.
8. Kahve köpüğü geri itilir, kaşık kullanıp höpürterek bir yudum alınır ve tat değerlendirilmesi yapılır. (Kahve sıcaklığı 71°C olmalı)
9. Bir kez daha kaşık yardımı ile höpürterek kahveden bir yudum alınır. Bu sefer kahvenin balansı, asiditesi ve ağızdaki hacmi değerlendirilir. (Kahve sıcaklığı 51°C olmalı)
10. Üçüncü ve son kez kahve kaşıkla yudumlanır. Kahvenin şeffalığı, tekdüzeliği ve tatlılığı değerlendirilir. (Kahve sıcaklığı 31°C olmalı)
11. Her aşamada alınan notlar genel olarak değerlendirilip kahvenin kalitesi belirlenir.
Cupping yelpazeleri yardımı ile kahve değerlendirilmesi yapılır |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder