
Kahve çekirdeklerini kavurma esnasında kullanılan iki ana kriter var: sesli ve görsel. Sesli kriter, kavrulma kalitesi, farklı sıcaklık seviyelerinde oluşan çıtlama sayısı ile belirlenir. Görsel kriter de, belli bir sıcaklıkta çekirdeğin ne kadar kavrulduğunu gösterir. Her iki kriter de kahve kavurma türünü belirtir.
Sarı renk aşaması - bu rengi elde etmek için kahve çekirdeğin içi 200-250°F (~86-109°C) sıcaklığa ulaşana kadar kavrulur. Hazırlık aşamasında, kahve çekirdekleri kurutulurken etrafta serilen ot ve meyveden kokusunu çektikten sonra bu kavrulma işlemi yapılır. İşlemin bu aşamasında kavurucu makinenin üstünde yükselen buhar görülebilir.
İlk çıtlama aşaması - çekirdeğin içindeki sıcaklık 355°F'ye (~161°C) ulaştığında, çekirdek çıtlamaya başlar ama hala düzensiz bir renge sahip. Çıtırdadığı zaman, kahve çekirdeği büyür ve nem salmaya devam eder. Bu aşamanın amacı çekirdeğe ısı vermek, böylece çekirdekler ekzotermik halinden hızla endotermik haline dönerler. Bu yüzden ısıyı iyi ayarlamak gerekir.
Orta renk aşaması -kahve çekirdeklerini "City Roast" ya da "American Roast" denilen kavrulma derecesine getirmek için, çekirdeğin içini 400-415°F (~183-191°C) sıcaklığına ulaştırılır. Bu aşamada çekirdeklerde orijinal kahve aroması, biraz koyu renk ve lezzet oluşmaya başlar ama her damak zevkine pek uygun değil. Bu noktada çekirdek kuruma sürecine girer, zararlı karbon dioksitten ve sudan arınır.
Orta - Koyu renk aşaması - çekirdeğin içerisindeki sıcaklık 415-425°F'ye (~191-197°C) ulaştığında rengi doymuş kahverengine döner. Çok az miktarda yağ görülmeye başlar. Acılık en düşük seviyeye indirilir ve harmanlanmış espresso yapımı için uygun ağırlık elde edilir. Bu aşama sadece rengi değiştirmez, aynı zamanda da ikinci çıtlama başlangıcı olur. Bu kavrulma evresinde kavrulan çekirdekler "Full City Roast" olarak bilinir.

Çok koyu, neredeyse siyah renk aşaması - kahve çekirdeklerin kavrulma aşamaların sonucusu ve çekirdek içi sıcaklığı 475-530°F'ye (~222-249°C) ulaşır. Bu aşamada çekirdekler tamamen yağ ile kaplanır, siyah renkte olur ve American espresso yapımında kullanılır. Kahve çekirdeği, orijinal kahve niteliklerini kaybeder, lezzeti önemsiz derecede düşer ve gövde sağlamlığını yitirir. Bu aşama, "French Roast", "Italian Roast", "New Orleans Roast" ve "Spanish Roast" adlarıyla çok iyi bilinir.
okurken kahve kokusu aldım neredeyse :)
YanıtlaSilO hissi uyandırabildiysek ne güzel.Teşekkür ederiz, devamı gelecek.
SilCanım çekti :)
YanıtlaSil:)
SilTabiki de French Roast 😎
YanıtlaSil:)
SilKahvenin tarihi konumu hakkında ve latin Amerika'daki önemi ile ilgili de paylaşımlarınızı bekliyorum. Yakından takip ediyorum. Güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz. Teşekkürler.
YanıtlaSilÖnümüzdeki haftalarda paylaşımlarımız devam edecek.Teşekkürler, takipte kalın :)
SilGuzel bi yazi olmus. Tesekkurler. Takipteyim :)
YanıtlaSilTeşekkürler :) Takipte kalın
Sil